Sisällön tarjoaa Blogger.

Unelmien uratarinat: Sisustussuunnittelija Minna Haapakoski

Julkaisen tästä eteenpäin blogissani myös Unelmien uratarinat -sarjaa, jossa kiinnostavalle ja omalle unelma-alalleen päätyneet ihmiset kertovat miten ja miksi se tapahtui heidän kohdallaan. Haluan inspiroida teitä lukijoita omien unelmienne tavoittelussa ja siksi haluan julkaista uratarinoita, joista moni varmasti haaveilee – kun kuulette miten asiat ovat tapahtuneet jonkun toisen kohdalla, saatte siitä toivottavasti vinkkejä myös oman urapolkunne suunnitteluun. 

Ensimmäisenä uratarinansa kertoo sisustussuunnittelija Minna Haapakoski, joka on hyvä ystäväni ja teille muille myös telkkarista tuttu: sen lisäksi että Minna on toinen Tyylivarkaat-sarjan sisustussuunnittelijoista, hän on sisustanut muun muassa Big Brother -talon vuosina 2007 ja 2010, sekä Huippumalli-talon vuosina 2008 ja 2009.
Minna on vastannut kysymyksiin itse, eli vastaukset ovat hänen kynästään, kysymykset tietty mun. Niin ja Minnan töitä pääsette kurkkaamaan hänen kotisivuiltaan täältä!
Minna esiintyi Tyylivarkaat-ohjelmassa yhdessä Noora Shinglerin ja Laura Brotheruksen kanssa. Kuva: MTV Media/ Lehdistökuvat

#1 Miten päädyit alalle?

Lapsuuden haave! Olen haaveillut pienestä pitäen sisustussuunnittelijan ja sisustusarkkitehdin työstä, sisustin ahkerasti jo lapsena barbien koteja ja omaa huonettani. 

15-vuotiaani olin ensimmäisessä työpaikassani Ylivieskan King Meal -hampurilaisravintolassa töissä ja myyntityön ohella pääsin tekemään myös suunnittelutyötä: sain suunnitella ravintolan ikkunateippaukset ja isot sisustustaulut. Tämä oli minulle todella tärkeä asia, julkitilasuunnittelua nuorena ja kokemattomana, mutta pirun innokkaana tyttönä. Oli kunnia, että minuun luotettiin.

#2 Missä olet opiskellut?

Opiskelin tekstiilialan artesaaniksi ja tämän jälkeen tilasomistajaksi. Jatkoin sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun linjalla ammattikorkeakoulussa, ja lopulta lapsuuden haaveni toteutui, minusta tuli muotoilija.
Muotoilijaksi opiskellessani pääsin työharjoitteluun sisustusohjelma Innoon, Marko Paanasen sisustusassistentiksi. Tuolloin oli otettava elämäni ensimmäinen opintolaina, jotta pääsin muuttamaan Helsinkiin palkattomaan harjoitteluun. Tämä kannatti! Työharjoittelujakso oli mahtava, Sain oppia paljon uutta ja nautin suunnattomasti työstä jota sain tehdä. Innokkuuteni paistoi kai niin hyvin läpi, että sain jatkaa tuotannossa ja lopulta harjoittelujakson jälkeen jäin tuotantoon töihin, niin että sain siitä ihan oikeaa palkkaa. 

Samaisessa tuotantoyhtiössä tehtiin Big Brother ohjelmaa. Lähdin reippaasti esittelemään itseäni tuolloin Big Brother ohjelman tuottajalle ja kysyin, josko minun olisi mahdollista päästä suunnittelemaan asukkaiden talo. Lopulta “kilpailin” paikasta kahden ammattilaislavastajan kanssa ja sain työn. Oli aika laittaa oma yritys pystyyn. Sisustussuunnittelu Minnan perustin 1.2.2007 ja BB oli ensimmäinen projekti yritykseni kautta. Sain tällä maksettua opintolainani pois.


Kuva: MTV Media

#3 Mikä on ollut urasi kohokohta?

Kohokohtia on ollut paljon. Olen ollut onnellinen saadessani tehdä tätä työtä. On ollut ilo huomata, kuinka aikaisemmat työni ovat “tuoneet” minulle aina uusia entistäkin hienompia projekteja vastaan.

Se, että olen saanut sisustaa tv-ohjelmissa on helpottanut myös sitä että yksityisasiakkaat ovat löytäneet luokseni. Välillä on ollut kausia jolloin puhelin on soinut ahkerampaan ja toisinaan on taas saanut huudella itsestään ja olemassaolostaan. 
Kerran eräs yksitysiasiakas puhkesi onnenkyyneliin nähtyään suunnittelemani lopputuloksen stailattuna ja halasi minua lujaa. Se hetki oli hieno ja palkitseva. Muutama viikko sitten toinen asiakkaani pohti ääneen, miten hän on ennen voinut elää ilman tapetteja? Nyt hän ei malta lähteä enää kodistaan minnekään, koska se on nyt niin kaunis ja hänen näköisensä. Positiivinen palaute on aina yhtä kiva saada ja tottakai se tuo vain lisäintoa tätä työtä kohtaan, jota RAKASTAN. Niin ja tietysti "oma" sisustusohjelma Tyylivarkaat oli aika upea juttu!


Kuva: MTV Media/ Lehdistökuva

#4 Miten äitiyden ja työn yhdistäminen toimii sinun kohdallasi, olisiko antaa vinkkejä muille äideille?

Äitiyden ja työn yhdistäminen onnistuu loistavasti. Koen olevani lapselleni parempi äiti, kun saan aina välillä toteuttaa itseäni, poikani on silloin päiväkodissa. 
En malttanut olla äitiyslomalla kovin pitkään. Palasin töihin, kun poikamme oli yhdeksän kuukauden ikäinen. Lapsemme myös nauttii suunnattomasti päiväkodista, kun siellä ehditään järjestää heille paljon monipuolista ohjelmaa. Tähän ei kuitenkaan ole yhtä ja oikeaa tapaa toimia. Me aikuiset ja lapset kun olemme niin erilaisia. Kun työskentelen kotitoimistossa, ehdin välissä tehdä “äidin töitä” ja pyörittää vaikkapa koneellisen pyykkiä tai valmistella iltaruokaa. Illalla on sitten lapselle aikaa.

#5 Vinkkisi sisustussuunnittelijan työstä haaveilevalle?

Jokaisen on varmasti löydettävä oma polku, mutta uskon, että jos innostusta ja ammattitaitoa löytyy ja sen osaa ja uskaltaa näyttää, se vie varmasti pitkälle.

#6 Miten saa jalkaa oven väliin?

Itse olen ainakin saanut huomata, että kun tekee työnsä hyvin, se palkitaan.

#7 Muita vinkkejä jotka olet havainnut hyväksi työssäsi? Kumpi merkitsee enemmän, kokemus vai koulutus?

Koulutus on mielestäni erittäin tärkeä, sieltä saa kuitenkin pohjan alalle. Työharjoittelu on myös todella tärkeä. Mielestäni rautakaupassa työskentelykin voisi olla sisustussuunnittelijan työstä haaveilevalle hyvä työharjoittelupaikka, sillä materiaalituntemus varmasti kasvaisi. 

Omassa harjoittelussani Inno-ohjelmassa toteutettiin niin paljon kohteita, että sain sieltä sekä itse suunnitteluun, että totetus- ja viimeistelyvaiheeseen oppia. Ala on kuitenkin mielestäni sellainen, että jos et ole syntynyt visuaaliseksi, niin koulutuskaan ei pysty tekemään sinusta ammattilaista. Tietysti myös koulutuksen ja työharjoittelun jälkeen merkitsee se, mitä olet päässyt tekemään ja se vie varmasti uralla eteenpäin.

Lähdin itse aikoinaan ehdottamaan pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksille suunnittelutyötä, kysyin voisinko suunnitella heidän myymälöihinsä kierrätystuotteista eri tyylisiä tiloja ja todistaa näin, kuinka kierrätyskeskukset pursuavat loistavia tuotteita. Saatuamme projektin valmiiksi Kymppiuutisten loppukevennys halusi tulla tekemään projektistani jutun ja pian olinkin kymppiuutisissa. 
Loppukevennyksen sattui näkemään Moskito-television ohjaaja ja seuraavana päivänä minulle soitettiin ja pyydettiin koekuvauksiin uuden sisustusohjelman tiimoilta. Pääsin mukaan Tyylivarkaat-ohjelmaan ja näin sain oman sisustusohjelman. Oman ahkeruuden ja ammattitiadon avulla tämäkin yksi hieno etappi toteutui.
Ps. Hane tässä taas terve – pakko tehdä loppuun yksi sivuhuomautus, että minua ja Minnaa yhdistää yksi sama asia: olemme itse tarjonneet itseämme töihin. Esimerkiksi kerran huomasin erään suuren verkkokaupan suomenkielisten sivujen olevan aivan järkyttävän huonosti kirjoitettuja, otin yhteyttä yritykseen ja tarjosin oikolukua tiettyyn hintaan. Tarjoukseeni tartuttiin. Et voi koskaan tietää mihin kaikkeen suun avaaminen oikeassa paikassa voi viedä, lisäksi kannattaa pitää silmät auki sopivien tilaisuuksien osalta.

6 kommenttia

 1. Ihanat, taitavat ystäväni <3 Oon teistä molemmista NIIIIIN ylpeä :)

  VastaaPoista
 2. ". Ala on kuitenkin mielestäni sellainen, että jos et ole syntynyt visuaaliseksi, niin koulutuskaan ei pysty tekemään sinusta ammattilaista." Vaikka innostusta olisi, mutta jos silmää ei ole, niin ei kovin pitkälle pötkitä. Ite oon tällähetkellä suunnttelemassa kämpän sisustusta ja remonttia, ja ollaan äidin kanssa joissain asioissa erimieltä. Tällähetkellä on vaikeeta yhdistää mustat+valkoiset isot kalusteet, ja vielä kun tilat on yhdistetty. Miltä näyttäisi valkoiset olohuoneen ja eteisen kalusteet, ja keittiön tumma pöytä, josta haaveilen. Ja tosiaan meinasin hakea opiskelemaan sekä ulkoasutoteutteuttavajaksi, että verhoilijaksi (koska en tiennyt miten sisustussuunnittelijaksi voisi opiskella) sekä en ole yleensä edes kovin luova, vaikka värisilmää tosin jonkun verran on, mutta se nyt ei yksin riitä.

  Tuon evästeet ilmoituksen saa HTML koodilla pois, mutta tää ei nyt suostunu tähän laittaa koodia. pöh...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai saa! Oi onnea, pitääpäs selvittää :). Kiitos vinkistä.

   Mun mielestä tuo sun suunnitelma kuulostaa ihan kivalta, äitiä ei kannata aina uskoa :P. Luovuus on oikeastaan kekseliäisyyttä, ei pelkkää taiteellista lahjakkuutta ja visio on varmasti tärkeää tässä ammatissa. Oletko jutellut esimerkiksi opon kanssa haaveestasi olla sisustussuunnittelija? Häneltä varmasti löytyisi apua. Mielestäni sinun kannattaa ainakin kokeilla siipiäsi, jos aihe kovasti kiinnostaa, sillä omia kykyjään ei aina osaa arvioida kunnolla ja sinulla voi olla vaikka kuinka paljon potentiaalia.

   Nopealla googlauksella löysin ainakin sisustusalan artesaanin tutkinnon, joka on ammattikouluun verrattava käsittääkseni.

   Tsemppiä matkaan! :)

   Poista
 3. Vau, tosi inspiroivia nämä haastattelupostaukset, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cherry, tosi mukava kuulla :). Jos on toiveita haastateltavien suhteen, niin let me know. <3

   Poista