Sisällön tarjoaa Blogger.

Mitä esikoiskirjan kirjoittaminen opetti minulle?

Noin viikko sitten heräsin yöllä ihan hirveään tunteeseen – jätinkö sen tekstipätkän kirjaan? JÄTIN, perkule. Otin ja hiivin sängystä koneelle, tsekkasin painoon lähteneen taittoversion ja lähetin paniikkiviestin kustannustoimittajalle.

Ei auttanut. Muistiinpanoksi tarkoitettu vajukkipätkä jäi kirjaan. Voi perkule. Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta ilmestyy noin viikon päästä parin lauseen verran vääränlaisena, eikä sille voi enää mitään.

Tällaista on ollut mun eloni kuulkaas viime aikoina, kun olen leiponut kahta esikoiskirjaa uunista ulos (kustannustoimittaja tosin lohdutti, että kaikkiin kirjoihin jää jotain – älä nyt itke siinä). Nyt, kun en oikeastaan voi vaikuttaa enää pätkän vertaa kumpaankaan rakkaaseeni, on aika pohtia mitä esikoiskirjani ovat minulle opettaneet ja mitä ehkä tekisin toisin.

Kuva: Dominika Montonen-Koiviston otos Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta -kirjaan <3.  

#1 Aikatauluta kirjoitustyö jo etukäteen


Herranen aika mää sanon että aikataulutin elämäni aivan liian tiukkaan oikeastaan koko viime vuoden. Osa-aikatyö yhdistettynä kahteen esikoiskirjaan ja perhe-elämään ei todellakaan ollut aivan helpoin kombo. Toisaalta sitten opin priorisoimaan toden teolla, vaikka moni kiva juttu jäikin aikatauluongelmien vuoksi tekemättä. 

Kun saat idean, anna kirjoittamiselle kunnolla aikaa. Älä vaadi heti valmista ja tee itsellesi jo etukäteen suunnitelma ajankäytön kannalta: milloin kirjoitat ja mitä. Tämä pätee tietysti niihin, jotka haluavat saada kirjan valmiiksi tietyssä ajassa – parastahan on kirjoittaa vain silloin kun inspiraatio iskee, mutta välillä sitä saa odotella hyvinkin pitkään. 

Aikataulusta kannattaa pitää myös kiinni, sillä seuraava kohta on aivan yhtä tärkeä, koska muuten tulee kiire (ja voi tulla myös erhe kuten eräille ;D). 

#2 Pidä kiinni deadlinen aikarajasta!


Kirjailija ei suinkaan toimi yksin, vaan sen lisäksi on kuvittajia, taittajia, kustannustoimittajia, markkinointiväkeä ja vaikka kuinka monta muuta liikkuvaa osasta. 

Ymmärrä, että olet osa tiimiä ja pyri pysymään aikataulussa. Näin helpotat sekä muiden työtä että parannat lopputulosta, kun muut eivät joudu tekemään työtään kiireessä.  #3 Kysy neuvoa sopimusasioissa


Esikoiskirjailija saa neuvoa kustannussopimukseen joko Kirjailijaliitosta (kaunokirjailijat) tai Tietokirjailijoiden liitosta. Omat neuvotteluni sujuivat hyvin sopuisissa tunnelmissa ja liittojenkin mukaan sopimukset olivat sellaisia kuin pitikin, mutta aina on hyvä olla tarkkana.

Sopimusta ei tarvitse allekirjoittaa heti, vaan sen voi (ja kannattaakin) luetuttaa lakimiehellä. Liiton lakimiehet neuvovat myös ei-jäseniä ilmaiseksi, joten ota heihin rohkeasti yhteyttä.


#4 Löydä parhaat tekijäkamut vierellesi


Vaikka yleensä ajatellaan kirjan olevan täysin kirjailijan ansiota, se ei suinkaan ole sitä – esimerkiksi kuvitus, oikoluku ja hyvä kustannustoimittaja ovat järjettömän tärkeitä lopputuloksen kannalta. Suunnittelit sitten omakustannetta tai ajattelit räjäyttää pankin suuren kustantamon vuosikertadekkaristina, tekijäkaverit ovat tärkeä valinta.

Tämän sanoo erittäin onnekas ihminen, joka on saanut tehdä kirjoittajatyön parhaiden ammattilaisten kanssa.

#5 Ja vielä tärkein – usko itseesi ja ideaasi!


Kun aloitin kirjoittamisen, en olisi koskaan arvannut kummankin kirjoistani menevän läpi kustantamossa. Käsikirjoituksia tulee noin tuhat vuodessa ja niistä julkaistaan vain muutama. Tämä on fakta, jonka sisäistin itsekin varsin tehokkaasti ennen kirjoitustyöhön ryhtymistä.

Prinsessa Pikkiriikin kirjoitin ihan vain silkasta kirjoittamisen ilosta (ja koska Pikkiriikki ei jättänyt minua rauhaan) ja Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta -kirjan ajattelin ensin julkaista e-kirjana ihan vain teille blogin lukijoille. Lopulta päätin kuitenkin ehdottaa kirjaideaa myös kustantamoille ja Gummerus innostuikin kustantamaan kirjan.

Elämä voi olla ihan pähkähullu taideteos, joten älä sinä ihminen rajoita itseäsi liikaa – tee ensin, mieti vasta sitten. Hyvä ohjenuora, jos ikävät faktat yrittävät ottaa ylivaltaa sinunkin aivoistasi ;). Joku aina onnistuu ja se joku voit olla sinä, muista se.

3 kommenttia

 1. Todella upea tämä koko kirjajuttu! Onnea vielä! <3 Ja kiitos vinkeistä. Omaa kirjaideaa olen tässä hetken käännellyt, ideoinut ja suunnitellut. Katsotaan mitä siitä tulee. :)

  Ja muuten, itse aikoinaan olen herännyt klo 04 yöllä siihen kaameaan ajatukseen, että illalla painoon lähettämässäni gradussa on väärä päivämäärä kannessa. Kirjaimellisesti pomppasin pystyyn paniikissa ja tarkistin asian heti koneelta. Onneksi tämä asia oli vielä korjattavissa. Että näitä kyllä sattuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! :) Nyt ryhdyt hommiin, katsomatta ei kannata katua <3.

   Tuo mun erheeni on aika paljon isompi, mutta ei sille voi enää mitään :D. Toivotaan että meidän äiti ostaa koko ekan painoksen tai se häviää jonnekin, pakko tehdä toka painos ja poistaa se epäonninen kohta (no okei – oikeasti en tietenkään toivo tätä, mutta houkuttelee nostaa mahoton pankkilaina ja ostaa koko eka painos itse) :D

   Poista
 2. Nämä kirjat on kyllä niin upea juttu!! Haluan ehdottomasti päästä lukemaan tuon vaatekaappikirjan, voisin siitä vaikka tehdä postauksenkin sitten omaan blogiin :)

  VastaaPoista