Sisällön tarjoaa Blogger.

Itsetuntemus on menestyksen salaisuus – ja näin sitä voi kehittää

Tammikuussa joka ikinen treenaa takapuoltaan tavalla tai toisella. Vaikka itsellänikin jonkinmoinen kuntokuuri painottuu usein näin vuoden alkuun, aina silloin tällöin huomaan ajattelevani, miksi kummassa kukaan ei ole kiinnostunut aivojensa treenaamisesta – miksi aikakauslehtien kansissa ei toitoteta itsetuntemuksesta, paremman fiiliksen tavoittelusta tai vaikkapa luovuuden kehittämisestä, vaan kaikissa halutaan joko pudottaa tai lisätä jotakin jonnekin. Sillä toki se tiukka pylly on ihan kiva juttu, mutta loppujen lopuksi tiukka pää antaa monin kerroin enemmän. Sen avulla kun voi tehdä elämässä kaikenlaista jännää – pylly kun edelleen tuottaa lähinnä kakkaa ja (joidenkin mielestä) hassuja ääniä.

Kuva: Kukkainfo

Perse on kuitenkin yhteydessä menestyksen salaisuuteen varsin jännittävällä tavalla, ainakin meille suomalaisille – perstuntuma on nimittäin vahva työkalu, jonka avulla itse olen saanut muokattua elämääni sellaiseksi, joka tuottaa iloa. Olen siis intuition puolestapuhuja, sillä ensivaikutelmani pettää vain harvoin ja siksi olen oppinut kuuntelemaan perstuntumaani, sydäntäni tai sisäistä ääntäni kaikissa asioissa. En ole ajatuksen kanssa yksin, sillä muun muassa Oprah Winfrey, Steve Jobs ja Bill Gates ovat kertoneet kuuntelevansa intuitiota päätöksiä tehdessään.

Yksinkertaisimmillaan intuitio on mielestäni aitouden tunnistamista ja oman itsen kuuntelua – sen herkkä mittari herää, kun jokin on aidosti innostavaa ja mahtavaa, mutta kääntyy pakkaselle, kun jokin hyvältä vaikuttava asia ei sitä oikeasti ole.

Jos sinun intuitiosi tuntuu viestivän lähinnä suklaasta ja sen olinpaikasta, niin ollos huoleton – sitä voi nimittäin myös kehittää. Näin ainakin yhdysvaltalaisguru Sonia Choquetten mukaan, joka listaa intuition jopa kuudenneksi aistiksemme.

Näin Choquette vinkkaa kehittämään intuitioita:


1. Vietä joka päivä 30 minuuttia yksin


Elämme maailmassa, joka on täynnä informaatiota ja ärsykkeitä, mikä voi hukuttaa intuition alleen. Vietä 30 minuuttia päivässä omiin ajatuksiisi uppoutuneena ilman älylaitteita. Esimerkiksi kävely metsän keskellä, joogahetki, saunan lauteilla makoilu ja aaltojen kuuntelu laiturilla ovat loistotreeniä intuitiolle.

2. Asetu toisen ihmisen asemaan


Jotta voit tuntea itsesi paremmin, sinun on osattava kuvitella itsesi myös muiden kenkiin, sillä näin opit ymmärtämään ihmisiä ja heidän motiivejaan syvemmällä tasolla.

Kun intuitiosi vahvistuu, opit tunnistamaan nopeammin "omat ihmisesi", eli tiedät, kuka on kanssasi samalla aaltopituudella.

3. Tunnista tunteesi


Harva vihastuessaan ajattelee "olen vihainen ja se johtuu syystä x". Choquette kehottaa meitä paitsi huomioimaan tunteitamme, myös nimeämään ne ja pohtimaan, miksi tunnemme kuten tunnemme.

4. Leiki arvausleikkiä


Choqueten mukaan arvausleikin leikkiminen voi auttaa intuition kehittämisessä – minkäköhän värinen auto ajaa minua vastaan tai kuka mahtaakaan soittaa minulle seuraavaksi? Choquette sanoo, että arvailu on avain vahvaan intuitioon.

5. Intuitio tietää, miten menestyt


Choquetten mukaan intuitio on vahvin työkalusi tiellä menestykseen, sillä suuri osa meistä tekee valintoja ulkoisten asioiden perusteella – työpaikka, asuinpaikka ja joskus jopa puoliso voidaan valita ilman, että on oikeasti varma valinnastaan – että kuuntelee intuitiotaan.

Choquetten mukaan intuition kuunteleminen on vahvasti yhteydessä myös taloudelliseen menestykseen, sillä sisimpäsi tietää, minkä tekemiseen koet niin vahvaa intohimoa, että voit olla siinä hyvä – jopa paras.

Kuunteletteko te perstuntumaanne elämässä, vai onko se teistä täyttä hölynpölyä? Miten elämä on teitä kohdellut – oletteko siellä, missä toivotte olevanne, vai koetteko elävänne "jonkun muun elämää"?


Ei kommentteja