Sisällön tarjoaa Blogger.

Vaatteelle elinikäinen takuu?

Sloggi on antanut melkoisen lupauksen asiakkailleen lanseeraamalla Sloggi Evernew -tuotesarjan. He lupaavat alusvaatteilleen elinikäisen takuun – siis pikkuhousuille, joita käytetään melko eri tahtiin kuin vaikkapa kesämekkoja tai kauluspaitoja. Olen erittäin otettu ja iloinen, siirryn todellakin Sloggin asiakkaaksi. Harmillisesti heillä ei ole tosin minun kokoani tarjolla rintaliiveissä ja pikkuhousujenkin koko voi olla hieman liian suuri, mutta jos vain löydän sopivaa, niin ostan ja taatusti.

Suututin eilen iltapäivälehden lukijat hinkkaustestillä – lukijoiden mielestä olen itsekäs varas, kun testaan kestääkö vaate noin sadan metrin kävelyä vastaavan kulutuksen. Siis sadan metrin. En käy hinkkaamalla kynsiharjan tai viilan kanssa kankaita piloille, vaan hieron kangasta esimerkiksi kädelläni. Kävellessä kädet hinkkautuvat kangasta vasten aivan samalla tavoin ja varsin nopeasti ne sata askelta on otettu.

Kylie Minogue on Sloggin mainoskasvo. Kuva: Sloggi/ Steve Shaw
 Mielestäni yrittäjällä ja yritykselläkin on velvollisuus testata omia tuotteitaan ja sen he varmasti tekevätkin. Joko he eivät siis testaa tuotteitaan lainkaan tai tietävät, että ne eivät kestä minkäänlaista käyttöä, mutta eivät välitä – en tiedä kumpi näistä on huonompi vaihtoehto. Jos siis kangas rispaantuu sadan metrin kävelyssä, kukahan tässä riistää ja ketä? Nykyään kuluttajat jostain kumman syystä unohtavat, ettei kenkäpari yksinkertaisesti saa mennä rikki yhden käyttökerran jälkeen tai vaikkapa farkuista ei saa irrota nappi parin käytön jälkeen, koska "se nyt vain on sellainen juttu näissä meidän farkuissa", kuten eräs myyjä minua kerran opasti.

Itse käyn nykyään vain sellaisissa liikkeissä, joiden laadun olen hyväksi todennut. Suosittelen teille kaikille samaa. Ja Sloggille superpeukku Evernew-kampanjasta, ihan mahtava juttu! Toivottavasti näitä takuuvarmoja ja laadukkaita tuotteita tulisi kauppoihin enemmänkin.

Niin ja tiedoksi, että en odota vaatteiden kestävän elinikäistä kulutusta lähtökohtaisesti, koska kestävyys on kiinni myös käyttäjästä, mutta jokin roti sentään – tosin esimerkiksi mummuni 60-luvulla ostetuista kesämekoista iso osa on edelleen käyttökelpoisia, mistähän se mahtaa johtua? ;) Suunniteltu vanheneminen on kehitetty syystä, koska milläs teet rahaa, jos ihmiset eivät tarvitse uutta?

Ps. Buy me Once -verkkokauppa on melkoinen pioneeri luotettavuudessaan, sillä yritys lupaa myydä vain esineitä, jotka kestävät koko eliniän. Valitettavasti kauppa ei taida toimittaa tuotteita Suomeen tällä hetkellä, mutta sivuilta voi käydä ainakin vakoilemassa mitkä tuotemerkit lupaavat täyttää tämän odotuksen.

12 kommenttia

 1. Kun tietäisivät millaisia hinkkaustestejä on tullut labrassa tehtyä kankaille :) Tuote on laadukas kun on kestänyt käyttöä vähintään kymmenen vuotta. Tavallaan siis ostamme aina sian säkissä, emme voi olla täysin varmoja, että tuote tosiaan kestää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, sä testailet näitä! Kerro heti salaiset vinkkisi laadukkaan kankaan tunnistamiseksi, vai onko niitä? Ja millaiset kankaat sinusta kestävät hyvin käyttöä? Tietysti käyttötapakin ratkaisee aika paljon, esim. urheiluun ja nukkumiseen tarvitaan aika erilaiset tamineet, mutta kuitenkin jonkinlaista osviittaa olisi kiinnostava tietää :).

   Poista
 2. Hahahah olipa viihdyttävää luettavaa toi keskustelu :DD Hyvä Hannele, jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 3. Hinkkaustestiä ehdoteltiin jo Hyvän mielen vaatekaappi -kirjassa. Ei se kovin uus juttu ole. Voisit muuten tehdä sellaisen kuluttajatestin että missä ihmiset arvio kuinka kauan odottavat vaatteensa kestävän ja mitä se todellisuudessa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ehdotettiin ja käsittääkseni tuo on alalla aika yleinen tapa, en siis ole ainoa rosmo ;D. Tosi hyvä idea! Pitää miettiä miten sen toteuttaisi. Mä voisin heti heittää kehiin Ralph Laurenin nahkasaappaat, joiden luulin kestävän vähintään kymmenen vuotta, mutta kestivätkin vain neljä ja mua sapettaa kertaa sata. Tarkoituksena oli kirjoittaa niistä postauskin. Sitten toisaalta kaapissa on muutamia H&M:n paitoja, jotka ovat pysyneet hyvinä jo yli kymmenen vuotta! Tosin käytän niitä eri tahtiin ja kyllähän kengät kuluvat nopeammin kuin paidat, mutta kuitenkin.

   Poista
  2. Ratkaisit itse aiheesi jo, tavallaan. Miten näet hinnan korreloivan laatua? ;) Esim. 1) Ostat H&M:stä viskoosipaidan joka maksaa 14,99€ kuinka kauan odotat tuotteen kestävän käyttöä. a) Korkeintaan 3kk:tta b) vuoden c) pari vuotta d) kymmenen vuotta 2) Ostat akryylineuleen Ginatricotista joka maksaa 39,90€ kuinka kauan arvioit tuotteen kestävän hyvänä? Ja sitten samat vastausvaihtoehdot kuin yllä. :) Neljä vuotta on jo aika saavutus, jotkin merkit kestää vaan vuoden tai kaksi kesää esim. Converset. Mikä meni rikki Ralph Laurenin saappaissa?

   Poista
  3. Siis nuo Ralph Laurenin saappaat ovat nahkaa, sen takia odotin niiden kestävän kauemmin. Harmillisesti niissä on takana sellaiset, hmm.., kannukset (?), kun ovat vähän sellaiset ratsastussaappaiden tapaiset ja nämä kannukset sitten hankasivat nahan rikki niin, ettei niitä voi korvata. Kyllähän neljä vuotta on hyvä matka kengille, mutta että nahkakengille – siitä en oikein tiedä. Ostin joskus miljoona vuotta sitten mustat nahkaiset korkoavokkaat ja käytän niitä edelleen todella usein, tai kesällä ja juhlissa. Ne ovat kuitenkin pysyneet tosi hyvinä jo valehtelematta noin kymmenen vuotta ja odotin näiden saappaiden olevan samanlainen ostos.

   Mutta hyvä pointti, kyllähän odotukset vaikuttaa tosi paljon. Mä luotan enemmän materiaaleihin kuin valmistajaan, vaikka toki niissäkin vaikuttaa paljon työn jälki ym.

   Tosi hyvä kommentti, kiitos siitä! :) <3

   Poista
  4. Näin jälkikäteen tulin miettineeksi että kannattaisi vaan esittää vaatteen/asusteen materiaali ja hinta, ei ehkä valmistajaa jos haluaa vältellä syytteitä. :D Itse suosin Eccoja mutta varon niitä missä on tehty pohjat tehty yksikombonentisista PU:sta, ne eivät kestä suomen talvea (lähtee paloja irti) toisinkuin PU-kumiseos jossa on hyvä pitokin nolla/pakkaskeleihin. Omani ovat vasta kolme vuotta vanhoja saapikkaita, nahka on lähinnä pehmentynyt ja ottanut taittumaa kävelystä mutta mielestäni edelleen hyvin siistikuntoiset. :) Ystäväni vaikuttui sen verran kestävyydestä hankki omat samalta merkiltä.

   Poista
  5. :D Ei kai kokemuksen jakamisesta voi tulla syytettä, voiko? Kiitos tuosta Ecco-suosituksesta, se voisi olla kiinnostava tuttavuus, vaikka Eccon muotokieli on aina vaikuttanut kovin ei-Hanemaiselta, joten ei ole tullut kokeiltua. Käyn katsomassa vähän lähemmin malistoja :).

   Poista
 4. Mä teen aina hinkkaustestin! Tosin usein sitä ei tarvitse edes tehdä, koska kaupan rekissä roikkuvat vaatteet ovat jo valmiiksi nyppyisiä. Tai se ei ole edes nyppyä vaan sellaista outoa pitkittäistä nukkakertymää, vaikea selittää mitä tarkoitan.

  Aikanaan olin ostamassa eksälleni nahkatakkia Vaatehuoneelta ja ihan piruuttani kokeilin hihan sisäpuolelta, siis ranteen kohdalta, mihin on käännetty vähän nahkaa, että kestääkö se raaputtamista. Ei kestänyt vaan nahan pinta raaputtui pois! Vein takin myyjälle, joka selosti, että ethän sinä takkia koskaan raaputa ja minä vänkytin, että en niin, mutta että takin pitää kestää pitkäaikaista käyttöä ja nahan pitää olla niin hyvälaatuista, että tumman pinnan alta ei paljastu vaaleankeltaista kerrosta, että taitaapi olla pintavärjättyä tämä nahka. Myyjä ämpyili ja sanoi ottavansa yhteyttä ylempään tahoo ja kappas, takit olikin sitten vedetty myynnistä pois ihan kaikessa hiljaisuudessa.

  Mä olen myös hyvin pettynyt joihinkin nahkakenkiin, joiden on olettanut kestävän kauan. Äitini 20 vuotta vanhat nahkakengät on vielä kuin uudet ja minun muutama vuosi sitten ostamani laadukkaaksi mainostetut nahkasaapikkaat lähtivät roskiin, koska nahka mureni! Argh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinpä minäkin oletin, että kengät kestävät, mutta eivät kestäneet :(. Äitini Aaltoset kestävät vuodesta toiseen hyvinä, ne voisivatkin olla seuraava kenkämerkkini.

   Kiitos kiinnostavasta kommentista!

   Poista