Sisällön tarjoaa Blogger.

Vinkkejä blogin perustamiseen

Vinkkejä blogin perustamiseen pyydetään minulta säännöllisin väliajoin ja koska olen kirjoittanut niitä sähköpostitse jo muutamaan otteeseen, päätin kirjoittaa tekstin myös julkisesti kaikkien kiinnostuneiden avuksi ja tueksi. Bloggaaminen on mahtava harrastus, joka on antanut ainakin itselleni todella paljon ja jota suosittelen vahvasti kaikille – vaikka lähtötasosi olisi millainen, tulet taatusti kehittymään ja se jos mikä tuntuu aivan mahtavalta.

Jättäkäähän muuten ihmeessä lisävinkkejä kommenttiboksiin, mikäli unohdan mielestänne jotain tärkeää. Niin ja omia blogejaan saa vinkata myös – minua kiinnostaa kovasti, mitä siellä ruudun toisella puolella tapahtuu :).

Esimerkiksi näin näyttävän ulkoasun voi ostaa Etsy.com-sivustolta täältä.

1# Aloita heti!


Bloggaaminenhan on harrastus, jossa voi kehittyä loputtomasti ja päätyä aloittelijasta ammattilaiseksi varsin nopeastikin riippuen taitotasosta ja tuurista – se, miten lukijasi löytävät blogin on pitkälti myös onnesta kiinni, vaikka mielestäni myös blogin mainostaminen kannattaa. Siksi kannattaa aloittaa heti ilman turhaa jahkailua, sillä bloggaamisessa aika on tärkeä valuutta, oli tavoitteena sitten lukijakunnan kasvattaminen tai päiväkirjan kirjoittaminen vain omaksi iloksi.

Blogia voi muokata loputtomasti, joten esimerkiksi blogisivustoa ei kannata suunitella liian pitkälle ja jahkailla sen vuoksi bloggaamisen aloittamista – parempi pistää homma heti pyörimään ja tehdä muutoksia sitä mukaa, kun kehityt. Itselläni on blogikokemusta jo useamman vuoden verran ja keksin jatkuvasti lisää tuunattavaa. Rohkeasti hommiin siis vain!

2# Hyvännäköisen ulkoasun voi ostaa valmiina


Esimerkiksi Etsy.comista voi ostaa Wordrpess- tai Blogger-ulkoasuja valmiina, eikä niiden lataaminen vie kuin hetken (ja eurojakaan ei kulu erityisen älyttömästi). Mikäli tavoitteenasi on saada blogillesi lukijoita (kaikkihan eivät sitä halua), kannattaa panostaa huoliteltuun ulkoasuun. Se kun on yksi blogisi tärkeimmistä käyntikorteista.

Esimerkiksi täältä löytyy useita vaihtoehtoja tyylitietoiselle bloggaajalle.


3# Valitse selkeä aihe


Mikäli tavoitteenasi on löytää blogillesi lukijoita, kannattaa heti alkuun pohtia mikä voisi olla omalla kohdallasi sellainen aihepiiri, joka ensinnäkin a) kiinnostaa sinua niin paljon, että haluat kirjoittaa siitä vuosikaupalla ja b) on sellainen aihepiiri, josta sinulla on jotain annettavaa lukijoillesi.

Esimerkiksi blogeja, joissa kirjoitetaan päiväkirjamaisella otteella omasta elämästä on suomalaisessa blogimaailmassa tuhansia ja joukosta voi olla vaikea erottua. Siksi aiheen rajaaminen voi olla viisasta. Jos kuitenkin koet, ettei sopivaa aihetta löydy, älä heitä kirvestä kaivoon – kuten kaikkea muutakin, myös blogin aihepiiriä voi muokata halutessaan myöhemmin. Itsehän aloitin hääbloggaajana, siirryin sen jälkeen äitibloggaajaksi ja vasta hieman yli vuosi sitten muutin Rakkaudella, Hannelen aihepiiriä urapainotteiseksi.

4# Panosta laatuun


Kirjoitusvirheet ja kuvat, jotka ovat harmaata pikselimössöä ovat nykypäivän blogimaailmassa melkoinen nounou – elleivät ne sitten ole harkittu tehokeino. Myönnetään, itsellenikin sattuu silloin tällöin huolimattomuusvirheitä, mutta koska bloggaaminen on ammattimaistunut Suomessakin varsin nopeasti, lukijat ovat tottuneet vaatimaan (ja saamaan!) laadukasta sisältöä. Kuvat kannattaa käsitellä (Picmonkey on pop!) ja teksti lukea ainakin pariin kertaan läpi, jotta postaukseen ei jää turhia kirjoitusvirheitä (tosin kyllähän niitä aina joskus jää, ihan vain koska inhimillinen tunaruus).

Vaikka laatuun on hyvä pyrkiä, sinun ei kuitenkaan tarvitse olla ammattitason kuvaaja ja sisällöntuottaja aloittaaksesi. Itse olen kehittynyt esimerkiksi kuvaajana todella paljon alkuvuosista ja vanhat blogitekstit saavat nykyään kiemurtelemaan häpeästä, enkä varmasti ole ainoa näin kokeva bloggaaja.

#5 Nauti!


Bloggaamiseen on koettava jonkinasteista intohimoa, sillä se on kovaa työtä maineestaan huolimatta. Jos vaikuttimenasi on mielikuva helposta tulonlähteestä, ilmaisista tavaroista tai blogijulkkiksen urasta, kannattaa unohtaa koko juttu – tunnetutkin bloggaajat ovat tehneet töitä vuosia ilmaiseksi ja vain harva meistä bloggaajista pääsee kunnon tienestien makuun blogillaan. Lisäksi säännöllisesti päivittyvä blogi vie helposti työpäivän verran aikaa joka päivä – menestys ei siis todellakaan tule ilmaiseksi.

Siispä kuten muidenkin harrastusten, myös bloggaamisen tulisi ensisijaisesti lähteä tekemisen ilosta ja halusta. Ei siksi, että pääsee patsastelemaan blogibileisiin tai juomaan ilmaista skumppaa (vaikka okei, kyllähän lempijuomani ilmainen alkoholi on AINA hyvä motivaattori ;D).

Ps. Julkaisujärjestelmästä vielä sen verran, että Blogger on aloittelijalle hyvä valinta – itse käytän edelleen Bloggeria, vaikka moni vanhoista konkareista käyttääkin Wordpressiä. Tämä, koska helppous ja mukavuudenhalu. Sille siis täyden kympin suositus.


8 kommenttia

 1. Kiitos tästä, Hannele!

  Ja olipa ihana kuulla "synninpäästö" Bloggerille, olen kuullut siitä ihan hirveästi vain haukkuja kokeneemmilta bloggaajilta. En ole mikään ATK-guru, joten koin Bloggerin juurikin helppona ja vaivattomana. Mulla on kaksi pientä lasta ja blogia kirjoitan lähinnä yöaikaan, joten starttasin sieltä, mistä helpoimmalla pääsin. :)

  Oli ihan kiva selata noita Etsy.comin valmiita pohjia, hyviltä näyttivät! Ainoa huoli on niissä se, että jos pohjan suhteen tulee jotain teknisiä ongelmia eteen, niin ne varmaan pitää osata sitten itse ratkoa.

  Jos kiinnostaa pikkulapsiperheen matkustelu, alla linkki mun vasta tänä syksynä aloitettuun blogiin. Otan mielelläni myös rakentavaa palautetta vastaan. :)
  Linkki blogiin => Lähinnä Kauempana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos blogivinkistä! Ehdottomasti aihe kiinnostaa, oma poikanihan on nyt jo 2,5-vuotias menomies ja reissuja on suunnitteilla :). Mielestäni nuo Etsy.comin kaupat tarjoavat vaihtelevasti jonkinmoista tukea, mutta asia kannattaa toki tsekata ennen ostamista. Ominaisuudet ja tarjotut palvelut yleensä listataan siinä Etsyn esittelysivulla.

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä bloggaamiseen ja minäkin sanoisin, että Blogger on ollut ihan hyvä alusta, ainakin tähän asti. On vain joitain asioita, mitkä tuntuvat hankalilta esimerkiksi ulkoasussa muuttaa, ilmeisesti Wordpress tarjoaisi tässä suhteessa enemmän liikkumavaraa. Oma ulkoasuni on luokkaa "tein itse ja säästin" koska luulin pitkään, että kaikki muutkin koodaavat ulkoasunsa itse, mutta sitten tajusin, että kaikkihan ostavat ne näiltä koodivelhoilta! Ei ollenkaan huono idea, sen verran hienoja versioita olen nähnyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tein pitkään itse, kunnes hoksasin nämä koodivelhot. Monet käyttävät myös ihan ammattikuvaajia, siihen kelkkaan en tosin ole vielä itse lähtenyt. :) Kiva kuulla, että muutkin suosivat Bloggeria, vaikka Wordpress on tosiaan monipuolisempi – esimerkiksi verkkokaupan perustaminen blogin kylkeen onnistuu sen kautta ym. Jospa sitä vielä joskus kääntyy wp:n puoleen, mutta tällä hetkellä itselleni riittää tämä Bloggerin alusta.

   Poista
 3. Itsellä on sillai tuon aiheen rajauksen suhteen vähän haasteita, kun aikasemmin oli LifeStyle ja Matkailu erikseen, mutta se tuntu liian haastavalta, kun toinen blogeista oli aina vuorotellen hiljaiselossa. Joko arkipäivässä ei tapahtunut mitään enkä ostellut mitään, tai sitten matkustelen vaan kerran-2 vuodessa, joten siitäkään paljoa saa joten yhdistin blogit. Monet tuntuu myös nykyään vaativan postausta vähintään 3-4 kertaa viikossa mikä on itselleni ihan mahdotonta. Rahaa mun pitäisi nyt heti vuoden alusta tehosäästää joten en voi hirveästi shoppaillakkaan. Tykkään kosmetiikasta mutta en osaa siitä kirjottaa, enkä todellisuudessa osaa edes kunnolla meikata. Joten mistäköhän lienee porukka saa postauksia useamman viikosta. Päivän asua en taas halua kovin usein tehä (ensinäkin mulle ei oo kuvaajaa joka niitä ottaisi tai sitten kuvaaja ei osaa kuvata) koska itellä ainakin pyörii helposti samat vaatteet läpi talven/kesän yms. joten olisi tylsää ottaa asukuva jossa olisi aina sama asu. Itestäni taas myös tuntuu, että en osaa kirjottaa mielenkiintosesti tai persoonallisesti ja hauskasti. Joillekkin matkablogeille hihittää jo pelkästään kirjotustyylistä.

  Itse ostin etsystä oman pohjani :) Oma tekemäni näytti niin alkeelliselta ja kamalalta. Yhdellä olen vain nähnyt saman pohjan että ei nyt täysin uniikki vaikka vähän sitä toivoi mutta ei onneksi ole kuitenkaan täysin massa pohja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihevalintaan voi hakea ideoita myös ihan rehellisesti googlaamalla tai katsoa vaikka hyviä vinkkejä lehdistä, joita voi soveltaa. Omakin pää lyö aina välillä tyhjää ja siksi käyn inspiroitumassa muualla. Se on hyvä niksi, kunhan muistaa ettei lähde kopioimaan mitään, vaan hakee tosiaan vain inspiraatiota ja katsoo aihetta omasta näkökulmasta, jolloin siitä tulee aivan oma juttunsa.

   :)

   Poista
 4. Kiitos näistä vinkeistä! Oma blogini on nyt neljä kuukautta, ja olen lähtenyt matkaan asenteella "tekemällä oppii". Olen tehnyt viestintää ja markkinointia pitkään työkseni, joten siitä taustasta on hyötyä. Bloggaaminen on kuitenkin aivan oma hommansa, ja on ollut mielenkiintoista tutustua blogimaailman ympyröihin. Olen tällä hetkellä maailmanympärimatkalla, joten blogin aiheen rajaaminen oli ainakin helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi pitääpäs käydä tutustumassa blogiisi! :) Tekemällä toden totta oppii ja sinulla on varmasti monta ässää hihassasi taustasi ansiosta. Bloggaaminen ammattimaistuu nyt todella vauhdilla ja esimerkiksi valokuvaus on jo aivan oma taiteenlajinsa, johon ei tule suhtautua liian kevyesti.

   Blogi-iloa ja mä tulenkin kuule nyt heti vastavierailulle blogisi puolelle :).

   Poista