Sisällön tarjoaa Blogger.

Haluaisitko sinäkin työskennellä itsellesi?

Haaveiletko sinäkin siitä, että saisit työskennellä omilla ehdoillasi? Jos, niin se haave ei taatusti ole turha. Nyt, kun minulla on muutama kuukausi takana tehokasta kotityöskentelyä, en ikimaailmassa suostuisi luopumaan tästä ilman taistelua.  Koska tää on helekkarin täydellistä. Nipistän itseäni nykyään noin viisitoista kertaa päivässä ihan vain kokeillakseni, olenko sittenkin unessa. Vasta nyt oman työni herrattareksi siirtymisen jälkeen tajuan, miten älyttömästi stressiä tavallinen toimistotyö tiukkoine aikatauluineen on elämääni tuonut, vaikka siitä ei ole ollut hyötyä minulle eikä työnantajalle. Suuri osa tuskastani on koostunut paineesta työskennellä muiden luomien aikataulujen mukaan – eihän meikäläistä, tuskaisesta aamu-unisuudesta kärsivää naisihmistä, ole kerta kaikkiaan tarkoitettu heräämään kuudelta, jotta on toimituksessa kahdeksalta (tai tuntemaan huonoa omaatuntoa siitä, että ei ole). Lisäksi olen nopea kirjoittaja, mutta se vaatii veronsa – teen työni nopeasti ja tehokkaasti, minkä ansiosta saan neljässä tunnissa tehtyä kahdeksan tunnin työt, mutta ne loput neljä tuntia menevätkin sitten keskittymiskyvyttömän ameeban moodissa. Työpaikaltahan ei kuitenkaan voi häipyä neljän tunnin jälkeen, jos on sovittu kahdeksasta tunnista, joten sielläpä sitten istut ja yrität saada vielä jotain järkevää aikaiseksi. Sen sijaan illasta minulle iskee toinen piikki, jolloin mielelläni kirjoittaisin vielä pari tuntia lisää. Kun voin hyödyntää tehopiikkini saan aikaiseksi todella paljon yhden päivän aikana, mutta väsyneet tunnit voin käyttää vaikkapa liikkumiseen tai lepäämiseen. 

Jos sinäkin haaveilet omien aikataulujen luomisesta kotitoimistossa, haluan jakaa sinulle muutaman vinkin. En tietenkään ole aiheen täydellinen asiantuntija, mutta kyllä näihin takataskuihin on jotain muutakin tarttunut kuin selluliittia. 

1. Keskity asioihin, joihin suhtaudut intohimoisesti ja joissa olet jo valmiiksi hyvä


Jos haluaa olla jossain erinomainen kannattaa valita aihealue, johon suhtautuu intohimoisesti. Erinomaiseksi tuleminen vaatii nimittäin paljon työtunteja ja vain ihminen, joka on oikeasti hyvä jossain voi kehittää osaamisestaan itselleen tuottavan työn.

Tee siis niitä asioita, joissa olet jo valmiiksi hyvä ja joita kohtaan koet intohimoa. Jos tällaista asiaa ei elämässäsi ole, lue tämä postaus.

2. Kirjoita päämääräsi paperille


Jep. Tämä kuulostaa täydeltä hippihumpuukilta, mutta ei ole sitä. Jos kirjoitat tavoitteesi selkeästi ja yksityiskohtaisesti ylös, joudut täsmentämään sen, mitä todella haluat, eikä asia ole silloin vain jokin epämääräinen toive, joka olisi "ihan kiva" toteuttaa.

Älä keskity niihin asioihin, joita et osaa tai jotka eivät onnistu – maailmassa on myös muita ihmisiä, jotka osaavat sellaista, mitä sinä et osaa ja kaikessa ei tarvitse olla täydellinen. Älä siis keskity korjaamaan huonoja puoliasi ja heikkouksiasi, vaan panosta siihen, missä olet jo hyvä, niin sinusta tulee erinomainen.

3. Näe mahdollisuudet


Moni kulkee elämäänsä eteenpäin Ei tule onnistumaan -laput silmillään. Tällaisen ihmisen tunnistaa esimerkiksi lauseista "Se olisi mahtavaa, mutta se ja se asia eivät ole mahdollisia" tai "Helppoahan sen on, kun sillä on sitä ja tätä".

Älä opettele näkemään niitä esteitä, miksi joku asia ei onnistu, vaan näe asiat, miksi ne onnistuvat. Jos tiellä on esteitä, ne on tehtyä voitettaviksi tai ohitettaviksi. Tämä vaatii toki oman ajattelun ravistelua – jos ennen olet nähnyt vain ongelmat, opettele nyt näkemään myös ratkaisut niiden takana. Voit vaikkapa aina ylitsepääsemättömän esteen nähdessäsi kirjoittamaan paperille kymmenen tapaa ratkaista ne. Ratkaisuista suuri osa voi olla täysin päättömiä, mutta ei tarvita kuin yksi toimiva tapa päästä eteenpäin.

4. Ole rohkeampi!


Rohkea menee omalle epämukavuusalueelleen, mikä venyttää mukavuusaluetta. Ainoa keino päästä eteenpäin.

5. Verkostoidu


Tutustu uusiin ihmisiin ja näe, mitä te voisitte tehdä toistenne hyväksi. Itse olen esimerkiksi hyvä tarinankertoja ja ideanikkari, mutta en ymmärrä koodaamisesta hölkäsen pöläystä. Siksi tapaan mielelläni teknisempään ajatteluun suuntautuneita ihmisiä, sillä täydennämme toistemme puutoksia ja voimme yhdessä luoda jotain uutta. Uudet näkökulmat ja asiantuntemus alalta, joka itselle on vieras ovat kultaakin kalliimpia ja luovat upeita tuloksia.


Ei kommentteja