Sisällön tarjoaa Blogger.

5 oivallusta, jotka voivat pelastaa rahapussisi (vihdoinkin!)

Oma talous -aiheet ovat todella lähellä sydäntäni, sillä olen muuttunut tuhlaajatytöstä tarkan markan euron naiseksi tässä vuosien saatossa ja kirjoittanut jopa kirjan aiheesta. Jos tämän postauksen aihe ei kuitenkaan saa sinua värisemään innosta, niin sinnittele nyt kuitenkin. 

Tämän kamalan RAHA-aiheisen ällötyksen ansiosta saatat nimittäin olla 20 vuoden päästä 216 000 euroa rikkaampi. 

Kuva: Kira Ikonnikova Photography
Ennen elin elämääni palkasta palkkaan ja tuhlasin kaiken surutta menemään. Tämän ansiosta ajattelin jatkuvasti rahaa – mistä sitä saisi lisää, miksi tuli taas törsättyä ja mihin kaikkeen se voisi vielä riittää.  

Jos olet juuri kuin minä olin ennen, olet tietämättäsi miljonääri ja vieläpä varsin avokätinen sellainen –  tulet työvuosiesi aikana tuhlanneeksi noin miljoona euroa riihikuivaa pätäkkää. Kuvittele. Niin paljon rahaa ja annat sen kaiken pois lattekahvien ja t-paitojen muodossa, etkä jätä itsellesi pennin hyrrää. 

Onneksi huonoista tavoista on mahdollista opetella pois. Jopa huonoista veloista, kuten vaateketjujen luotoista ja muista höpötyksistä, joiden ansiosta kuukausibudjettisi on joka kuukausi hieman liian tiukka. Kesäkuun loppuun mennessä julkaisen teille oppaan, jonka avulla voitte kääntää taloutenne ympäri just kuten meikä (tai paljon paremmin kuin meikä), mutta sitä ennen halusin jakaa kanssanne muutamia taloudellisia oivalluksia. Kuluttaminen on haastava laji ja siinä tulee helposti munattua. Jopa pienet ostokset voivat loppupeleissä vaikeuttaa elämääsi melkoisesti – esimerkiksi verkkokaupan alessa shoppailu voi tulla kalliiksi. Ihminen kun tunnetusti ostaa enemmän ja kalliimmalla, mikäli hän tekee niin velaksi ja lasku kilahtaa postilaatikosta "sitten joskus".

Tämä kohta oli itselleni erityisen vaikea ja toisinaan opettelen asiaa edelleen – ei tässä sentään kiviä olla! Nykyään tilaan kuitenkin vaatteita vain tarpeeseen. Huvishoppailu on historiaa, minkä ansiosta vaatekaapistani löytyy pääsääntöisesti aina kivaa päällepantavaa, koska ostan vain vaatteita, joita oikeasti myös käytän.  

Velkarahaa on pelottavan on helppoa käyttää, mutta euro eurolta se nakertaa pois turvallisuudentunnettasi ja yöuniasi. Sinun on nimittäin kiristettävä vyötä, jotta talous pysyy kasassa tai sitten tienattava lisää, mikä on taas poissa siitä mitä suurin osa meistä ihan oikeasti haluaa – se paita ei ole sinun vapaa-aikasi ja ahdistuksesi arvoinen, vai onko? Ennen kuin edes lähdet kauppaan – oli se sitten ruoka- tai rättikauppa, mieti mitä tarvitset. Kun sinulla on tarkka kuva mielessäsi mitä haet, tulet käyttäneeksi vähemmän rahaa, etkä osta samoja asioita uudestaan ja uudestaan. Itse haksahdan helposti valkoisiin paitoihin ja mekkoihin, koska ne nyt vain jotenkin osuvat silmään kerta toisensa jälkeen.  

Ruokakauppaan neuvotaan yleensä tekemään lista heräteostosten välttämiseksi, joten miksipä et toteuttaisi samaa kikkaa esimerkiksi vaatteita ostaessasi.

Jos sinulla on kylmä, eikä takkia ollenkaan, olet varmasti valmis maksamaan talvitakista 300 euroa, mikäli se on ainoa tarjolla oleva – eikö? Sen sijaan jos kaapissasi on jo muutama takki, saatat haksahtaa ihan kivan näköiseen takkiin ihan vain koska se on alennusmyynnissä, mutta et ihan oikeasti halua saati tarvitse sitä – käytät kerran tai pari, ja se jää kaappiin roikkumaan. Sinnepä meni taas viiskymppiä. 

Loppukuusta sitten katsot pankkitiliäsi, jonne mieluusti palauttaisit talvitakkiin menneet hukkarahat. Ja jos rahantarpeesi ei ole niin akuutti, voisi olla järkevämpiäkin tapoja käyttää talvitakkiin menneet rahat, kuin jättää ne kaappiin roikkumaan – vai mitä?Millaisia asioita haluaisit, jos kukaan ei näkisi ostoksiasi? Tätä kysymystä on hyvä pohtia aina silloin tällöin. Esimerkiksi pehmeät lakanat ja upottavat peitot – ehdottomasti asioita, joista maksan ja joihin panostan. Lämpimät tossut? Listalla. Muutama bilemekko lisää? Hmmmm.... Ei listalla. Etenkään kun en edes pahemmin juhli tässä elämänvaiheessa. Mutta jos näen rekissä roikkumassa kauniin yksilön, sovitan sitä ja näytän siinä hyvältä, niin kieltäytyminen olla vaikeaa. Ja jep, siellä se turha rahanmeno sitten roikkuu yksin kaapissa.

Tietysti on hyvä panostaa myös siihen, miltä näyttää, jos siitä saa iloa elämäänsä – itse ainakin saan. Shoppailun määrän ja rahan tuhlaamisen kanssa sillä on kuitenkin hyvin vähän tekemistä. 
Moni meistä haluaa aina jotain muuta, kuin mitä meillä jo on. Shoppailemaankin on kiva mennä, koska rahan käyttäminen on niin mukavaa, mutta ostosreissun jälkeen emme välttämättä edes muista, mitä säkeistä löytyy. 

Lakkaa haluamasta, sillä todellisuudessa jatkuva haluaminen tekee sinut onnettomaksi. Kyllä – ostaminen on ostohetkellä tosi kivaa, mutta lopulta ostamasi turhakkeet vievät a) säilytystilaa ja aiheuttavat lisäahdistusta kotonasi b) vaikuttavat talouteesi, mikä voi taatusti tehdä sinusta onnettoman ja ahdistuneen ja c) vaikuttavat siihen, miten sinun on käytettävä aikaasi, sillä jatkuvan ostamisen vuoksi sinun on tehtävä enemmän töitä, mikä on pois vapaa-ajasta. Ansaitaksesi rahaa moni meistä käyttää aikaa tavalla, josta ei nauti – kannattaako se raha siis tuhlata turhuuksiin?
Kuvitellaan, että olet käyttänyt rahaa 100 euroa kuukaudessa kaikenlaiseen ylimääräiseen: "ihan kivaan" paitaan, kahvitteluun ja muuhun turhaan. Vuodessa se tekee 1 200 euroa ja viidessä vuodessa 6 000 euroa.

Jos rahaa kuluu 200 euroa asioihin, joita et tarvitse, on sama summa viidessa vuodessa 12 000 euroa.

Auts.

Aika moni meistä tuhlaa lähes kaiken mikä tulee – tavalla tai toisella. Yksi säästää vuoden ulkomaanmatkaan, mutta kannattaisiko sittenkin ostaa edullisempi matka ja jättää loput säästöön?

Sinun taloutesi yksi tärkeimpiä asioita on nimittäin puskurirahasto, josta voit ottaa rahaa hädän hetkellä. Sen avulla pärjäät, jos jäät työttömäksi tai haluat vaikka kouluttautua uudestaan.

Säästämisen lisäksi kannattaa aloittaa sijoittamiseen perehtyminen, vaikka ajatus tällä hetkellä ehkä ärsyttääkin. Rahatietous on jotain, mikä tuo elämääsi paljon, paljon hyvää muodossa jos toisessakin – omaan elämääni se on tuonut esimerkiksi uuden ammatin ja turvallisuutta.Ryhdy siirtämään tuloistasi tietty summa, vaikkapa se satanen tai kaksi syrjään joka kuukausi, jos et jo tee niin. Tee tämä heti palkkapäivänä, jo ennen kuin maksat laskut tai teet mitään muutakaan. Sata euroa on monelle summa, joka voi kulua helposti johonkin turhaan, mutta joka kuitenkin tuntuvasti kerryttäisi säästöjä.

Ja tietysti mitä suurempi summa on, sitä parempi. Kuvittele, että 300 euroa kuukaudessa on vuoden päästä 3 600 euroa. ja viiden vuoden päästä jo 18 000. Jos perehdyt rahastosijoittamiseen ja saat säästöillesi vaikkapa 5 prosentin koron, teet viidessä vuodessa 20 000 ja kymmenessä 46 000. 

Tai entä, jos tuotto onkin kymmenen prosenttia? Silloin saat kymmenessä vuodessa kokoon 60 420 euroa ja 20 vuodessa 216 000 euroa. Ei ollenkaan hullumpi potti. Nordean säännöllisen säästämisen laskurilla voit katsoa, mitä sinun säästösummastasi voi saada aikaan. 

Ps. Jos olet sitä mieltä, ettei rahaa kerta kaikkiaan ole ylimääräistä ja tienaat normaalin kuukausipalkan verran, jossain on reikä ja paha – suosittelen tekemään tiukan laskelman ja siihen on tulossa apuja tälle sivustolle viimeistään kesäkuun lopussa. Stay tuned.

Sinua voisi kiinnostaa:


Ei kommentteja