Sisällön tarjoaa Blogger.

5 vinkkiä ammatinvaihtoon, kun on kokopäivätyössä

Miten vaihtaa ammattia tai luoda aivan uusi työ, kun on jo valmiiksi muiden palkkalistoilla? Moni lukijoistani on sanonut, että muutokset eivät vain nyt ole mahdollisia, koska asuntolaina ja pienet lapset.

Minäpä sanon, että muutos on mahdollinen pääasiallisesti missä elämäntilanteessa tahansa. 

Moni kokee ammatinvaihdon suurena remonttina –  kaikki pitäisi kiepsauttaa kerralla ympäri. Todellisuudessa se missä nyt olet on pienten osien summa, joten miksi et voisi muuttaa palikoita uudestaan pienten askelten avulla? 

On minullakin asuntolaina ja pieni ihminen kotona kasvamassa, mutta silti muutin elämäni haluamaani suuntaan.  

Näiden viiden asian avulla pääsin eteenpäin: 

Tämän pomonaisen mukin voi ostaa omakseen täältä (myös kuva Etsyn kauppiaalta). 

1. Anna ajatuksillesi tilaa

Kun aikanaan lähdin hakemaan omaan elämääni uutta ammatillista suuntaa, tärkein sysäys oli äitiyslomalle jääminen. Koska tulotasoni ei ollut kiinni siitä, minkä verran annoin aikaani muiden käytettäväksi, minulla oli kerrankin tilaa pohtia kunnolla, mitä oikeasti haluaisin tehdä.

Olen huomannut, että tällainen vapaus on äärettömän tärkeää uuden elämän suunnittelussa – ehkä jopa se kaikkein tärkein asia.

Koska kaikki eivät voi jäädä äityslomalle, pyri hyödyntämään sellaiset vapaat hetket, joiden aikana olet energinen – esimerkiksi sunnuntaiaamut ja kesälomat ovat oivaa aikaa. Asiasta ei kannata stressata, sillä tärkeintä on oppia unelmoimaan ja unelmoimaan isosti. Se on ainoa keino, jonka avulla voit tietää, mitä oikeasti haluat.

Uskalla ensin haaveilla isosti ja valitse haluamasi suunta sydämellä, älä järjellä. Järki kyllä seuraa sitten perässä ja keksii keinot, miten voit saavuttaa unelmasi, jos tahtotilasi on kunnolla suuri.

Suurin osa meistä on kulkenut koko elämänsä polkua, jonka joku muu on meille valinnut ja siksi niitä omia toiveita ja haluja ei välttämättä ole koskaan tullut edes ajatelleeksi.

2. Tee pieniä asioita


Jos et heti tiedä, mitä haluat, älä huoli – tärkeintä on, että ryhdyt tekemään jotain, minkä koet vievän sinua edes hieman eteenpäin haluamallasi tiellä. 

Kokopäivätyö vie suurimman osan energiastasi, mutta silti sinulle jää myös vapaa-aikaa: lue iltaisin inspiroivaa kirjallisuutta, kouluta itseäsi työn ohessa tai opettele uutta taitoa pikkuhiljaa (esimerkiksi koodaamista voi opiskella netissä Codecademy-sivustolla). Jos tämä ajatus uuvuttaa, aloita pienestä ja lue aluksi vaikka viisi minuuttia inspiroivaa kirjallisuutta joka ilta.

Jos et vielä tiedä, mitä haluat, voi olla hyvä idea syventyä aiheisiin, jotka sinua aidosti kiinnostavat. Opiskele ikään kuin takataskuun tietoa, jota mahdollisesti voit hyödyntää myöhemmin. 

3. Yksi kivi kerrallaan

Linnoja ei rakenneta yhdessä yössä, vaan yksi kivi kerrallaan. Sitten, kun olet päättänyt, mitä tulevaisuudessa haluat (edes suuntaa-antavasti), pura tavoitteesi pieniin osiin. Kun olet saanut ensimmäisen tavoitteesi valmiiksi, voit siirtyä seuraavaan ja niin edelleen. 

Tämä suhtautumistapa sopii kaikkiin suuriin elämäntapamuutoksiin, jotka ovat sinusta itsestäsi kiinni ja loppujen lopuksi aika harva asia on sellainen, että et voi itse vaikuttaa siihen lainkaan. 

4. Verkostoidu ja tutustu ihmisiin, jotka täydentävät osaamistasi


Todella tärkeä kohta! Jos haaveilet uudesta urasta, verkostoitumalla löydät uudet työpaikat ja kiinnostavat ihmiset. Esimerkiksi Mothers in Business on loistoverkosto perheenäideille, suosittelen lämpimästi.

Myös Facebook-kaverit ja muut tuttavat kannattaa käydä läpi ja pohtia, kuka voisi opettaa sinulle asioita unelma-ammatistasi tai keneltä voisit kysyä apua. Itse ainakin autan todella mielelläni muita (tuntemattomiakin), jos vain voin olla avuksi ja minulta saa aina kysyä neuvoa vaikka sähköpostitse, jos siltä tuntuu. 

5. Ole rohkea!


Tämä on ehkä se kaikkein vaikein kohta – ole rohkea ja usko unelmiisi! Älä jossittele turhaan, vaan yritä, sillä sinulle ei ole mitään menetettävää (paitsi ehkä ylpeytesi, mutta se on pieni hinta unelmien saavuttamisesta).

Esimerkiksi eräs Hane Lampela ei uskonut tippaakaan saavansa kustannussopimusta, kunhan vain huvikseen kokeili kepillä jäätä, ja yhtäkkiä hän olikin kahden teoksen esikoiskirjailija. Elämä voi olla hullua ja se yllättää ihan taatusti, kunhan vain ryhdyt hommiin.5 kommenttia

 1. Ihanan inspiroivia postauksia :). Itse unelmoin, että pääsisin oravanpyörästä irti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos murunen! Sä kyllä pääset, jos saat hetken hengähtää <3.

   Poista
 2. Niin timantti löytö tää sun blogi! Täynnä itselle ajankohtaisia aiheita ja hyviä vinkkejä. Tsemppiä jatkoon ! ♥
  terkuin uusi lukijasi :-) http://byneas.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ihanaa, kiitos! Tämmöstä palautetta herranen aika <3. :)

   Poista
 3. Ihana blogi sulla! Tosi kiinnostavaa luettavaa. Olisi kiva lukea lisää miten sait kustannussopimuksen ja miten kirjan kirjoitusprosessi eteni. Olisi kiinnostava myös tietää miten kirjaimellisesti muutit elämääsi? :)

  Itsekin irtisanouduin päivätyöstä muutama kuukausi sitten, koska halusin panostaa bloggaamiseen ja sisällöntuotantohommiin. Vielä en ole täysipäiväisesti tavoitteissani, mutta hyvällä mallilla kuitenkin. :) Jos olet jo kirjoittanut aiheista, niin linkkaile ihmeessä tekstisi tänne! :)

  VastaaPoista