Sisällön tarjoaa Blogger.

3 litraa vettä päivässä viikon ajan – testasin, miten se vaikuttaa

Juon yleensä vettä päivän mittaan silloin kun muistan ja yritän kiinnittää siihen huomiota, mutta en ole aikaisemmin mittaillut määriä sen suuremmin.

Erään Sarah Smithin kokemuksista huikaistuneena päätin kuitenkin testata, miten vastaava 3 litraa toimisi omalla kohdallani.

Muistattehan, että terveysasiantuntijoiden mukaan määrä on liikaa ja Suomessakin suositus on 1,5 litraa päivässä. Tämän postauksen tarkoitus ei siis ole kannustaa teitäkin tarttumaan pulloon liian innokkaasti, vaan lähinnä muistuttaa riittävän nesteytyksen hyvistä puolista. Sillä niitähän riittää, vaikka vessassa saakin juosta aivan j a t k u v a s t i.


Kuva: Jazmin Guaynor

1. Väsymys kaikkosi


Olen valitellut lääkärillekin silloin tällöin jatkuvaa väsymystä ja hieman puuroutunutta oloa – välillä kuljen kuin sumussa, eikä ajatukseni toimi niin kirkkaasti kuin ehkä pitäisi. Olen ehtinyt syyttää tästä stressiä, liian vähäistä unta, liian vähäistä liikuntaa ja vaikkasunmitä, mutta ongelma kaikkosi täysin, kun ryhdyin juomaan huomattavasti vettä.

Kaiken kukkuraksi olo ei ollut vain energinen, vaan täysturbo.


2. Otsarypyt häipyivät


Jo pienikin nestevajaus näkyy kehossa ja erityisesti kasvoissa, mutta olisinko uskonut, että tummat silmänaluset, rypyt ja samea iho eivät olleetkaan ikääntymisen vaikutuksia?

Minulle on muutamassa vuodessa ilmestynyt otsaan pari hyvin viehättävää juonnetta, joita luonnollisesti rakastan koko sydämestäni (se sarkasminappula sijaitsee sitten tässä kohden tekstiä). Kosmetologi toisensa jälkeen on sanonut niiden johtuvan kuivasta ihosta, mutta en ole koskaan kunnolla uskonut sitä. Veden kittaamisen ansiosta seisoin kuitenkin yhtäkkiä peilin edessä rypyttömänä ja varsin heleäihoisena nuorena naisena – hyvin hämmentävää.

Sarahin ennen ja jälkeen -kuvat puhuvat puolestaan. Kuva ruutukaappaus Daily Mail -lehden sivuilta. 

3. Koet elämäsi ensimmäiset prinsessaherätykset


Lapsena sitä ihminen katsoo parit Disney-leffat ja kuvittelee, että tuolla tavalla ne prinsessat heräävät uuteen päivään – laulaen ja lintujen ympäröimänä. Että enpä malta oottaa, tulispa mustakin prinsessa. Ei ole kuolaa tyynyllä, ei takkukasaa tai valuvaa naamaa.

Aikustuessahan sitä ymmärtää, että tämä tällainenhan ei ole tavan maailmassa mahdollista kunnes vetää vettä sen kolme litraa vettä päivässä ja tajuaa, että se taitaa olla prinsessamaisen aamuherätyksen taika.

Ja miksi ne prinsessat herää niin aikaisin? Koska niillä on ihan helvetinmoinen vessahätä.


4. Vessan sijainnista tulee elämää tärkeämpi tieto

Jos ennen pissatti jatkuvasti, niin nyt vasta pissattikin. Käytännössä muutin vessaan asumaan, sillä siellä on vierailtava noin puolen tunnin välein. Tämä on se syy, miksi en halua ottaa kolmea litraa päivässä tavaksi, sillä jalat ristissä pomppiminen vaikeuttaa elämää huomattavasti.

Ja lisäksi jos keholla on tarve päästä nesteestä noin tehokkaasti eroon, se on ehkä merkki sen liiallisesta saannista? Minähän en tästä mitään tiedä, koska en ole terveysalan ammattilainen, mutta ajatus tuntuisi jokseenkin loogiselta.


5. Tajuat, ettei tämä tällainen voi jatkua ikuisuuksia


Prinsessaherätyksistä ja otsaryppyjen katoamisesta huolimatta päätin jättää jatkuvan veden kittaamisen sikseen. Miksikö? Koska elämä jatkuvassa pissahädässä ei ole hirveän kivaa ja kyllähän se asiantuntijoiden varoittelu liiallisen vedenjuonnin terveyshaitoistakin on hyvä ottaa huomioon.

Voisiko samat terveysvaikutukset saada sillä 1,5 litran säännöllisellä nautiskelulla? Sitä olisi kai hyvä testailla seuraavaksi.

Sinua voisi kiinnostaa myös:
6 kommenttia

 1. Hmm... mielenkiintoista! Tätähän testaisi helposti heti synnytyksen jälkeen, kun tässä hyvin on jo tottunut ravaamaan päivin öin siellä vessassa tunnin välein :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D

   Imettäessä vettä tuli muuten imettyä aika tehokkaasti, mutta ne taisi mennä vauvan suuhun, koska en kyllä huomannut mitään eroa tavalliseen olotilaan. Tsemppiä sinulle sinne loppumetreille!

   <3

   Poista
 2. Tää oli kyllä hyvä muistutus siitä että sitä vettä pitää alkaa juomaan enemmän taas. Vaikka se vessassa juokseminen on kamalaa. Mutta se tekee kyllä nii paljon hyvää. Ehkä en kuitenkaan ihan sitä 3 litraa ala juomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vessassa juokseminen on kyllä suoraan sieltä ja syvältä, mutta muuten tuo on hyvä juttu. Itsekään en ole enää vetänyt kolmea litraa, vaan nyt ollaan pysytty maltillisesti noin 1,5–2 litrassa, mikä taitaa olla se suosituskin. :)

   Poista
 3. Täällä yksi, joka ei koskaan muista juoda vettä ja kärsiikin juuri postauksesi oireista varmasti sen takia. Jo pelkästään 1.5l päivässä tekee sen, että ramppaan vessassa alituisesti, mutta ehkä se kuitenkin on sen arvoista. Hyvä postaus ja kiitos kun olit koekaniini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti rakkoakin voi jotenkin treenata tähän! Taatusti hirvein treeni ikinä :D

   Poista