Sisällön tarjoaa Blogger.

Unelmien uratarinat: Fanny Fröman tekee uutisia lapsille

Unelmien uratarinat -sarjassa kiinnostavissa ammateissa työskentelevät ihmiset kertovat, miten ovat työhönsä päätyneet ja mitä siitä voisi oppia. 

Fanny Frömän työskentelee Helsingin Sanomien Lasten uutisten tuottajana ja juontajana. Kun hänelle tarjottiin työtä, hän ei uskonut sanovansa "kyllä" unelmatyölleen, mutta käytäntö on opettanut toisin – mikä siinä kiehtoo, millaisella taustalla pääsee töihin yhteen Suomen suurimmista sanomalehdistä ja millaisiin asioihin Fanny kiinnittää huomiota rekrytessään uusia ihmisiä tiimiinsä? 

Kuva: Akseli Valmunen/ HS
Fanny on valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistolta, jossa hän opiskeli viestintää. Lisäksi hän viimeistelee tällä hetkellä kauppatieteiden maisterin tutkintoa Hankenilla. Opintojen ohella hän on työskennellyt myös mm. Ylellä ja Hufvudstadsbladetilla. 

1# Mitkä asiat ovat vaikuttaneet omasta mielestäsi eniten uraasi? 


Tämä on vaikea kysymys, sillä en koe, että olisin tietoisesti vienyt uraani johonkin tiettyyn suuntaan. Minulla ei ole ollut mitään selkeätä suunnitelmaa siitä mitä haluaisin urallani saavuttaa, mutta olen totta kai hakeutunut minua kiinnostaviin opiskelu- ja työpaikkoihin. 

Voisi ehkä sanoa, että sattuma on jossain määrin ohjannut uraani. Lisäksi olen ollut onnekas, kun olen päässyt kokeilemaan monia erilaisia ja mielenkiintoisia tehtäviä journalistiikan parissa.

Uravalinnat kannattaa mielestäni tehdä se pohjalta, mikä tuntuu parhaalta, vaikka se ei välttämättä aina muiden mielestä olisikaan se järkevin valinta. 

2# Miksi Lasten uutisten tuottaminen ja juontaminen on unelmahommaa juuri sinulle? 


Lasten uutiset on Helsingin Sanomien monikanavainen uutispalvelu lapsille, jossa pääsee tuottamaan sisältöä printtiin, verkkoon, televisioon, radioon sekä someen. 

Vastaavanlaisia palveluita löytyy jo muista Pohjoismaista, mutta Suomessa tämä kaikki on vielä aika uutta. Siksi tässä työssä on mahdollisuus kokeilla erilaisia konsepteja ja testata, millainen sisältö lapsia kiinnostaa. Pääsen siis käyttämään luovuuttani, mikä on samanaikaisesti sekä haaste että mahdollisuus. 

Lisäksi lasten parissa työskentely on erittäin palkitsevaa ja positiivista. Saan tehdä työtä paljon iloisempien uutisaiheiden parissa, kuin suurin osa toimittajista. 


Kuva: Akseli Valmunen/ HS

3# Kerro hieman tavallisesta työpäivästäsi? 


Lasten uutisten tuottaminen on todella monipuolista puuhaa. Yhtenä päivänä olen studiossa juontamassa lähetystä, seuraavana päivänä teen mielenkiintoista haastattelua yhdessä lasten kanssa tai silitän studiovaatteitani. 

Jotkut päivät kuluvat tietokoneen edessä artikkeleja tai videoita työstäessä, ja välillä taas suunnittelen tulevia uutisaiheita, varaan kuvauskeikkoja tai vastailen lukijapalautteeseen. Työn monipuolisuus tekee siitä kiinnostavan. 

Välillä pääsen myös tapaamaan Lasten uutisten lukijoita ja katsojia, mikä on ehdottomasti työn paras puoli. 

#4 Mikä on ollut paras hetki työssäsi? 


Yksittäinen paras hetki on ehkä Lasten uutisten Nelosella esitettävän uutislähetyksen Kultainen Venla –ehdokkuus vuoden lastenohjelma –kategoriassa. Emme olleet ollenkaan osanneet odottaa ehdokkuutta, joten kolmen kärkeen pääseminen oli meille jo erittäin suuri juttu. 

Myös ihan arkisessa työssä ihania hetkiä riittää. On mahtavaa lukea lasten antamaa palautetta tai päästä tapaamaan maailman tapahtumista innostuneita koululaisia. Lasten kanssa työskentely on yksinkertaisesti todella hauskaa. 

#5 Entä sitten huonot puolet, löytyykö sellaisia? 


Huonot puolet ovat aika pitkälti samat kuin toimittajan työssä yleisesti. Ikävä lukijapalaute ja ajoittainen kova kiire deadlinen lähestyessä ovat ehkä ne, jotka minua työssä eniten ärsyttävät. Onneksi kumpaankin tottuu aika nopeasti. 

#6 Kerroit, että et aluksi kokenut pestiä unelmahommana – missä vaiheessa ajatukset muuttuivat? 


Olin kyllä alusta lähtien innoissani saamastani uudesta mahdollisuudesta, mutta täysin uutta konseptia rakentaessa oli aluksi vaikea sisäistää, mitä kaikkea työhön oikeastaan kuuluu. En myöskään ollut osannut varautua siihen, kuinka mukavaa lasten kanssa työskentely tulisi olemaan. 

Lanseerauspäivämäärän lähestyessä (maaliskuu 2016) ja unelmien konkretisoituessa innostuin tehtävästä koko ajan enemmän ja enemmän.

#7 Jos teille haluaa töihin, millaisiin asioihin kiinnitätte huomiota? 


Lasten uutisiin haetaan tasaisin väliajoin toimitusharjoittelijoita, ja silloin olemme etsineet henkilöitä, jotka ymmärtävät lasten maailmaa sekä ovat olleet tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. 

Journalistinen osaaminen on myös yhtä tärkeätä kuin muissakin toimittajan töissä, sillä uutistapahtumat pitää pystyä sisäistämään kunnolla, jotta ne voi välittää selkeästi myös nuoremmalle lukijalle. 

#8 Mistä unelmoit tulevaisuudessa? 


Tällä hetkellä Lasten uutiset on ehdottomasti unelmatyöni, mutta olen yrittänyt pohtia myös tulevaisuutta. Olisi hienoa päästä tekemään jotain, jossa voisin yhdistää sekä toimittajankokemukseni sekä kauppatieteen opintoni.

Katso kesän viimeinen Lasten Uutiset!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Ei kommentteja