Sisällön tarjoaa Blogger.

Unelmien Uratarinat: Inka Tiitto on seuraava America's Got Talent -voittaja

Inka Tiitosta tulee seuraava Amerikan Got Talent -voittaja – ainakin jos minulta kysytään ;). Tämä rohkea ja lahjakas nainen on mun entinen tanssikamuni Pohjanmaalta ja ehdottomasti uratarinan arvoinen.

Inka on muun muassa tuulitunnelilennon maailmanmestari, Euroopan mestari ja maailmancupin voittaja, sekä lisäksi tanssinopettaja, joogataitaja ja taiteilija – hän esiintyy muun muassa Sian ja Pinkin musiikkivideolla, ja osallistuu tämän vuoden America's Got Talent -kisaan. Inka on yksi tuulitunnelitanssimisen, eli airdancingin, pioneereista ja olen seurannut hänen uraansa ihaillen, mieletön mimmi!

Inka Tiitto on seuraava America's Got Talent -voittaja


Inka on Haapajärveltä kotoisin ja opiskellut Oulun yliopistossa taloustieteitä, Helsingin yliopistossa kehitysmaatutkimusta ja Oulun ammattikorkeakoulussa tanssinopettajaksi. Laskuvarjohyppäämisen hän aloitti vuonna 2009 ja hyppyjä on takana nyt noin 1 300. Tuulitunnelissa hän lensi ensimmäisen kerran lokakuussa 2011, sen jälkeen tiimaa on kertynyt noin 1 900 tuntia.

Olet joogannut ja tanssinut pitkään, mutta miten keksit tanssia ilmassa? 

Kokeilin laskuvarjohyppäämistä ja se vei mennessään täysin. Tuulitunnelilentäminen on puolestaan aika yleinen laskuvarjohyppääjien treenimuoto, siellä pääsee harjoittelemaan vapaapudotustaitoja. Halusin oppia uusia taitoja taivaalle, ja siitä se lähti.

Tanssitaustani vuoksi oli luontevaa lähteä leikkimään tanssillisilla kehonasennoilla tunnelissa, kunhan minulla sain ensin riittävästi lentotaitoa. Varsinaista yksittäistä hetkeä en pysty nimeämään – joka ikinen minuutti, jonka olen tunnelissa viettänyt, on tuonut lentämistäni siihen pisteeseen, missä se on nyt.Miten muut lentäjät reagoivat tapaasi yhdistää tanssia ja lentämistä? 

Ilmio ei varsinaisesti ole taysin uusi, sillä laskuvarjohyppaamisessa on jo pitkaan ollut freestyle-laji, jossa artisti suorittaa tanssi- ja akrobatialiikkeita vapaassa pudotuksessa. Tunnelissa freestylea on myos kisattu nyt muutaman vuoden ajan. Kisaan itsekin freestyle-sarjassa ja olen lajin maailmanmestari, Euroopan mestari ja maailmancupin voittaja.

Mielestani “airdancing” ja freestyle ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Kun tanssin, en keskity miettimään niinkään paljon lentämisen teknistä vaikeutta, vaan enemmänkin ilmaisua ja liikkeen flow'ta. Vähän kuin nykytanssissa. 

Uusi tapa lentää ja ilmaista on herättänyt paljon mielenkiintoa, varsinkin kun siihen yhdistetään musiikki. On huomattu, ettei lentäminen ole pelkästään urheilua, vaan se voi olla myös taidetta ja viihdettä... 

Millaista on astua tuulitunneliin?

Tuulitunnelissa ilmavirran nopeus on parhaimmillaan 300 kilometriä tunnissa ja se tempaisee heti mukaansa. Siksi tilanne on pidettävä jatkuvasti hallinnassa ja jotta voin vielä tanssia tuulitunnelissa, tarvitsen vahvan ja notkean kehon.

Miten treenaat kehostasi yhtä aikaa vahvan ja notkean? 

Treenaan monipuolisesti eri lajeja, kuten joogaa, tanssia, ilmajoogaa ja trampoliinitreenejä. Lisäksi olen tarkka ruokavaliostani, väärällä polttoaineella kehoni ei pääse täyteen suorituskykyynsä – syön vegaanisti ja pidän huolta, että ateriani sisältävät riittävästi hyviä hiilihydraatteja ja proteiineja. Lentopäivinä välttelen sokeria tavallistakin enemmän. 

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Elämäntapani on sen verran hektinen, että normipäivää on vaikea kuvata, mutta arkeni koostuu tunnelipäivistä, jotka ovat yleensä sekoitus töitä ja treeniä. Lennän yleensä 2–6 tuntia päivässä ja tavallisesti jo 60 minuuttia on kova fyysinen suoritus, joten päiväni ovat aika rankkoja.

Suurin osa oppilastani on tällä hetkellä feestylisteja, joten opetan paljon tanssillista lentämistä ja akrobatiaa. Tunnelihomia teen ympäri maailmaa, sillä mulla on asiakkaita muun muassa Jenkeissä, Kanadassa, Australiassa, Singaporessa, Dubaissa ja lukuisissa Euroopan maissa. Toukokuussa vierailin ensimmäistä kertaa myös Brasiliassa! :)

Työni sisältää myös yllättävän paljon "toimistohommia", eli istun läppäri sylissä noin tunnin, pari päivässä ja vastailen sähköposteihin, buukkaan lentoaikaa ja niin edelleen.

Entäs sitten vapaapäivät – mitä silloin yleensä teet?

Vapaapäivät vietän yleensä reissaten, laskuvarjohypäten tai joogan, tanssin ja sirkuslajien parissa. Taidan olla vähän huono rentoutumaan :D.

Mutta oli sitten arki tai loma, venyttelen paljon ja joogaan lähes joka päivä. Lisäksi panostan aina paljon terveelliseen ruokavalioon.

Mikä tuulitunnelilentämisessä vetoaa sinuun eniten?


Laji kehittyy tosi kovaa vauhtia, mutta on kuitenkin vielä sen verran uusi, että olen pystynyt kehittämään paljon täysin uusia liikkeitä ja temppuja. Tämä haastaa ihan eri tavalla kuin esimerkiksi tanssi, jossa treenatessa keskitytään jo valmiiksi olemassa oleviin liikkeisiin ja tekniikohin. 

Mielestäni lentämisellä on paljon potentiaalia esimerkiksi sirkus- ja teatterilavoilla. Tämän mahdollisuuden tutkiminen ja eteenpäin vienti kiehtoo tällä hetkellä todella paljon.  

Mikä sinua inspiroi eniten elämässä? 

Ihmiset jotka toteuttavat unelmiaan ja uskaltavat ottaa riskeja saavuttaakseen tavoitteitaan. Olen mielestäni todella onnekas, koska minulla on kaveripiirissäni todella paljon mielettömiä, inspiroivia ihmisiä. 


Sinua voisi kiinnostaa myös:


Ei kommentteja