Sisällön tarjoaa Blogger.

KonMarittaisitko työelämäsi?

KonMari-ilmiö on Suomessa niin kohistu tapaus, että jos et ole kuullut siitä vielä, asut todennäköisesti hyvin syvällä mörön pyllyssä. Jos näin on, voit lukea siitä kiinnostavan jutun esimerkiksi täältä.

Jos sen sijaan asut missä tahansa muualla, olet varmasti kuullut Konmarista ja ehkäpä ehkä myös kokeillut sitä omassa kodissasi.

Mutta miten Konmaria voisi hyödyntää työelämässä?

Kuva: STIL, Unsplash

1. Miksi teet työtäsi?


Tärkeintä on tietysti pohtia se kaikkein perimmäinen syy sille, miksi työskentelet. Kyllä – teet sitä saadaksesi rahaa ja elättääksesi kaikki pienet kotipossusi, mutta rahaa voi saada mistä tahansa työstä – miksi teet juuri sitä, mitä teet? Mikä siinä vetoaa tai miksi olet päätynyt ammattiisi?

Jos et nauti työstäsi, mikä voisi olla sellainen työ, joka olisi merkittävä myös muilla tavoilla? Fokuksen valitseminen on tässäkin asiassa kaiken a ja o. 

Mikäli kaipaat apua fokuksen löytämiseen, suosittelen sinua selvittämään tämän tehtävän avulla, miksi et ole onnellinen, vaikka kaikki on periaatteessa hyvin  tai kirjoittamaan tarinan unelmiesi elämästä. 

2. Käy läpi kaikki työtehtäväsi


Kirjoita ylös kaikki työtehtäväsi ja pohdi, löytyykö niistä sellaisia, mitkä pirskahtelevat iloa? Onko niitä kenties useampia? Ympyröi nämä helmet ja valikoi lisäksi sellaiset työtehtävät, joita et yksinkertaisesti voi sietää.

Ja koska tämä on kuitenkin siivousmetodi, on hyvä pyrkiä paskasta eroon – onko sinun mahdollista joko delegoida ikäviä hommia eteenpäin tai minimoida aika, jonka niihin käytät? KonMarin oppien mukaisesti omaa kuraansa ei saa jättää toisten siivottavaksi, joten ehkäpä se ääretön tehokkuus on paras vaihtoehto. Varaa vaikkapa yksi päivä kalenteristasi, jonka aikana hoidat ne kaikkein ikävimmät hommat ja sitten vain apinana paukuttelet ne menemään.

Tosin kikkelihommien (ja muidenkin työtehtävien) kohdalla on hyvä myös kysyä kuinka moni niistä on aidosti tarpeellinen? Onko jotain, mitä teet turhaan? Priorisoi, priorisoi ja priorisoi.

Kuva: STIL, Unsplash


3. Kategorisoi työtehtäväsi


Yritä lajitella työsi eri kategorioihin – yksi voi olla omistettu vaikkapa asiakaskontakteille, toinen paperihommille ja niin edelleen, millaisista palasista työsi sitten koostuukin.

Käy myös kategoriat läpi sillä ajatuksella, mikä niistä tuottaa eniten iloa – voisitko tuoda enemmän pirskahtelua myös muihin kategorioihin ja jos, niin miten? Lisäksi on hyvä luopua tässäkin kohtaa tarpeettomista lisätehtävistä, koska kuitenkin olet ylisuorittaja, jonka on pakko tehdä täydellistä jälkeä joka ikisen tehtävän kohdalla.

Mistä pääsemmekin seuraavaan kohtaan.

4. Päätä, mihin keskityt


Fokus on selvillä, joten panosta 110-prosenttisesti niihin asioihin, jotka vievät sinua eteenpäin tai ovat erityisen merkityksellisiä joko sinun tai työpaikkasi menestykselle. Suurin osa meistä yrittää pauhata täysillä paukuilla läpi kaikista hommista, mikä voi pahimmillaan polttaa ihmisen loppuun.

Valitse siis, mihin keskityt, ja hoida muut hommat kunnialla, mutta ilman sitä hullunkiiltoa silmissä. Kaikkeen ei pienen ihmisen aika riitä, ei edes oman elämänsä bätmänin.

5. Järjestele hommasi fiksusti


Pyri kokoamaan aikataulusi niin, että ne palvelevat sinua ja työtäsi mahdollisimman hyvin – mihin aikaan päivästä tapaat muita ja mihin aikaan sinun kannattaa työskennellä yksin? Onko hetkiä, jolloin olet erityisen inspiroitunut ja miten tällaiset hetket kannattaisi hyödyntää?

Voit myös miettiä tapoja, joiden avulla työssäsi voisi olla enemmän hyvää fiilistä – ovatko vaikkapa etäpäivät mieleesi tai kaipaatko muutosta, ehkä haluaisit kokeilla työkiertoa? Kaikkea ei työnantaja tietysti voi toteuttaa, mutta se, että osaat pyytää, on jo askel oikeaan suuntaan.

+1 Ole kiitollinen!


Ole kiitollinen työstäsi ja työtehtävistäsi! Muista kiittää kollegoja ja asiakasta, jonka kanssa asioit. Kiitä myös itseäsi, olethan sentään kaiken hyvän alku ja juuri, ja se mieletön työkone, joka tämän kaiken mahdollistaa. Kun huomaat hyvät asiat ympärilläsi olet onnellisempi, sillä opit näkemään enemmän aihetta hymyyyn.

<3


Ei kommentteja