Sisällön tarjoaa Blogger.

Miten aloittaa sijoittaminen? Näin 20 euroa muuttuu 25 000 euroksi


Mielestäni sijoittamisen pitäisi olla oppiaine koulussa. Niin tärkeä asia se on tällä hetkellä etenkin meille, jotka todennäköisesti jäämme ilman eläkettä vuosikymmenien päästä. 

Sijoittamiseen ei vastoin yleistä luuloa tarvitse useita tuhansia ylimääräistä, vaan voit aloittaa ihan vaikka 20 eurolla kuukaudessa. Pääasia, että aloitat, sillä kuukausittain säästettynä tuo 20 euroa voi muuttua 25 000 euroksi, kunhan aloitat hyvissä ajoin. 


Sijoittamisen abc


Se hinta, minkä tänään maksat vaikkapa muutamasta ylimääräisestä kahvikupista kahvilassa, voi tehdä elämästäsi helpompaa tulevaisuudessa. Kunhan vain tiedät, mitä teet.

Sijoittamisessa kun ratkaisee ennen kaikkea aika – mitä nuorempana aloitat, sitä pienemmillä summilla saat itsellesi turvaa tulevaisuuteen. 

Itse sijoitan eläkerahastoa passiiviseen indeksirahastoon, tarkemmin sanottuna Nordnetin Superrahastoon*. Moni asiantuntija suosittelee passiivisia indeksirahastoja nimenomaan pitkän tähtäimen säästämiseen, sillä ne ovat suhteellisen turvallisia tapoja säästää. Tietysti kaikessa sijoittamisessa on aina oma riskinsä, mutta ilman riskiä ei ole tuottoakaan. 

Passiivinen indeksirahasto sijoittaa nimensä mukaisesti tietyn indeksin mukaan – esimerkiksi Superrahasto Suomi seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä, ja sijoittaa osingot uudelleen kasvu-osuuksien tavoin.

Kahvikupin hinnalla 25 000 euroa?


Jos esimerkiksi teet 200 euron alkusijoituksen rahastoon ja laitat sinne joka kuukausi 100 euroa, tulisit säästäneeksi tavalliselle pankkitilille 42 000 euroa 30 vuodessa. MUTTA jos säästät indeksirahastoon ja saat sille 7 prosentin tuoton (mikä on varsin realistinen tuotto-odotus), sinulla on 30 vuoden päästä 122 000 euroa eläkekassassasi.

Ja sillä 20 eurollakin tuotto-odotus 30 vuodessa on lähes 25 000 euroa. Ei hassummin neljän kahvikupin hinnalla.


Indeksirahasto on nimenomaan pitkän tähtäimen säästämistä – kymmenen, kahdenkymmenen tai kolmenkymmenen vuoden pitkäaikaista touhua. Silloin hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä parhaiten ja saat parhaan tuoton sijoituksellesi.

Haluan, että teette itse omat sijoituspäätöksenne ja muistutan, että en ole alan ammattilainen, vaan tavallinen (joskin asioihin perehtynyt) säästäjä. Vinkkaan kuitenkin, että vähintä mitä voit tehdä, on aloittaa sijoittamisen ja raha-asioiden hallinnan opiskelu. Toivon todella, että jokainen teistä näkee hieman vaivaa ja opiskelee itselleen paremman talouselämän, sillä rahan puute tuo niin paljon kurjaa mukanaan. Tietystikään pelkällä opiskelulla ei saa rahaa, mutta ne tuovat ideoita ja tietoa siitä, miten omaa taloutta kannattaisi hallita ja se jos mikä, on tärkeää. 


Sinua voisi kiinnostaa myös:


2 kommenttia

  1. Seppo Saarion vihjeiden mukaan markkina ei enää nouse kun kaikki pelaajat ovat mukana. Nyt tulee mieleen pitääkö vanhaa totuutta että pitää myydä silloin kun taksikuskit antavat sijoitusvinkkejä muokata niin että taksikuskin sijalle vaihtaa blogaajan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! :) Painotin toki tekstissä, että en ole sijoitusalan ammattilainen. Tosin erään totuuden mukaan apinakin voittaa ne sijoitusalan ammattilaiset, eli enpä sitten tiedä onko se hyvä vai huono asia. Myös todella moni talousalan ammattilainen suosittelee passiivisia indeksirahastoja ja se, että minä suosittelen sitä lukijoilleni tuskin tarkoittaa, että kaikki päättävät siihen yhtäkkiä laittaa rahansa.

      Poista