Sisällön tarjoaa Blogger.

Oletko paskatyössä? Onneksi olkoon!

Paskatyö on oman määritelmäni mukaan sellainen työ, jota ei voi itse sietää ja jossa ei viihdy, oli se sitten mitä tahansa. Meillä kun on jokaisella niin erilaiset mieltymykset ja toisen kauhu on toisen unelmaa.

Itse olen työskennellyt opiskeluvuosina muun muassa pikavippifirman lainakäsittelijänä (kyllä, todellakin tulisi kieltää lailla!), nettiliittymien teknisenä tukena, puhelinmyyjänä ja pr-tyttönä, eikä niistä mikään ollut todellakaan oma kutsumusammattini. Jokainen työvuoro oli kärsimys ja tuijottelin kelloa tämän tästä, josko sitä vihdoin ja viimein pääsisi kotiin puuh.

Paskatyö on paras työ
Paskahommat opettavat tekijäänsä enemmän kuin unelmatyöt, sanon minä. Kuva:  STILUnsplash


Mutta miten paljon noista tuskan tunneista kuulkaas opinkaan? Niiden avulla porskuttelen nyt  ikävämmät hommat helposti ja kunnialla – jaksan kirittää itseäni vielä kotvan verran eteenpäin, enkä luovuta heti, kun vastassa on ongelmia.

Työt, joiden tekeminen ärsyttää, ovat mielestäni lähtökohtaisesti huomattavasti parempia oppipaikkoja kuin ne unelmatyöt. Niistä kun kerää sieluunsa sinnikkyyttä ja sellaisia taitoja, joita ei muutoin tulisi suin surminkaan opeteltua (kuten nyt vaikkapa modeemin asennusta, apua...).

Lisäksi työtä, jota ei voi sietää, voi ajatella vain tämän hetken ratkaisuna – päämäärä on jossain muualla, mutta ennen unelmatyötä se leipä on kuitenkin tienattava jostain. Mielestäni jokaisesta työstä kannattaa olla kiitollinen (tai okei – ehkä ihmiskaupan uhrin siivoushommat eivät kuulu tähän lokeroon, mutta kyllä te nyt tiiätte mitä tarkoitan).

Monipuolinen työkokemus on myös älyttömän hyvä koulu ja vaikuttaa asenteeseen, kun ei ole tottunut liian hyvälle heti kättelyssä. Sillä sanokaa mitä sanotte, mutta mun mielestäni on välillä laitettava kädet kuraan ihan kirjaimellisestikin, jotta pylly ei kermaannu liiaksi. Näen punaista, kun tapaan ihmisiä, jotka ovat tottuneet liian hyvälle (se on mun henkilökohtainen ärtymykseni numero jos nyt ei yksi niin ainakin viisitoista).

Kun on ollut työssä, jota inhoaa, on tuplasti onnellisempi, kun pääsee työhön, josta nauttii. Ja jos oppii heti kättelyssä liian hyvälle, kasvaa aivan liian herkkänahkaiseksi ja se, jos mikä, on huono juttu.

Millaisia ikäviä hommia te olette joutuneet paiskimaan? Mitä niistä on jäänyt käteen?

Niin ja entäs ne unelmaduunit? Tämän tehtävän tehtyäsi sinulla voi olla aavistus, mitä se voisi olla...

Plus ps. Paskatyötä ei oikeastaan ole olemassa. Kunnioitan jokaista ammattia, enkä lajittele niitä hyviin tai huonoihin – työ on työtä ja jokaiselle se oma valinta on paras mahdollinen. En voi sietää ihmisiä, jotka määrittelevät muita omien ulkoisten typeryyskriteeriensä mukaisesti – junteinta ikinä.

Ei kommentteja